Gerber 160x600

Gerber 160x600

mothers affair logo2

HB_BANNERS_ULTRA728X90.png

Τρίτη, 20 Φεβρουάριος 2018 13:04

Διαχειριστείτε ένα ευαίσθητο παιδί

1. Αποδεχτείτε την ευαισθησία του παιδιού σας

Ξεκαθαρίστε ένα πράγμα μέσα σας: το παιδί σας είναι ευαίσθητο από χαρακτήρα. Αποδεχτείτε το γεγονός και μην προσπαθείτε να αλλάξετε το χαρακτήρα του παιδιού σας. Μπορείτε όμως να το βοηθήσετε να μάθει να διαχειρίζεται την ευαισθησία του. Αντί να θεωρείτε ότι το παιδί σας είναι «γκρινιάρικο και κλαψιάρικο», προσπαθήστε να δείτε τα δυνατά του σημεία και τα προτερήματά του και να χτίσετε σε αυτά.

2. Δώστε χρόνο στο παιδί σας για να ξεκουραστεί

Τα ευαίσθητα παιδιά εξουθενώνονται όταν έχουν να επεξεργαστούν πολλές αισθητηριακές πληροφορίες, όπως πολυκοσμία, έντονους ήχους ή φώτα, πληθώρα ερεθισμάτων, κλπ. Χρειάζονται παραπάνω χρόνο ξεκούρασης και ηρεμίας. Δώστε τους το περιθώριο για ένα διάλειμμα και μη βαρυφορτώνετε το πρόγραμμά τους. Αν το παιδί δεν είναι έτοιμο να μεταβεί σε μία άλλη δραστηριότητα, σεβαστείτε το. Δοκιμάστε να έχετε μαζί σας μια τσάντα με καλλιτεχνικά υλικά ώστε, όταν χρειάζεται ένα διάλειμμα από το πλήθος, να μπορεί να ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό και αντι-στρες.

3. Θέστε όρια
Πολλές φορές οι γονείς ευαίσθητων παιδιών μπαίνουν στον πειρασμό να μην τηρήσουν τους κανόνες ή να κάνουν τα στραβά μάτια σε αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού τους, προκειμένου να μην το στεναχωρήσουν. Στην πραγματικότητα όμως δε βοηθάνε έτσι το παιδί. Φυσικά και είναι καλό να είναι ευέλικτοι οι γονείς, πάντα όμως στο πλαίσιο του ότι κάποιοι γενικοί κανόνες τηρούνται. Αν κανείς βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για το παιδί του, δυστυχώς δεν το προετοιμάζει για τον αληθινό κόσμο του σχολείου και των φίλων και συμβάλλει στο να ζορίζεται ακόμα παραπάνω.

4. Επαινέστε την προσπάθεια

Επαινέστε την προσπάθεια, ενθαρρύνετε τις σωστές συμπεριφορές, γίνεται ο πιο θερμός οπαδός και υποστηρικτής του παιδιού σας! Επαινώντας την προσπάθεια και όχι απαραιτήτως το τελικό αποτέλεσμα, δίνετε στο παιδί το μήνυμα ότι καλά έκανε και προσπάθησε, ότι είναι κάτι σημαντικό και το αναγνωρίζετε. Να θυμάστε ότι είναι πολύ προτιμότερο να πείτε το αυθεντικό «μπράβο, αυτή είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, παρόλο που αυτό που κάνεις σε ζορίζει», παρά να πείτε ένα ψεύτικο «μπράβο, τέλεια!» όταν δεν είναι τέλειο. Ξεκαθαρίστε στο παιδί ότι η προσπάθεια και η δουλειά είναι σημαντικά, ακόμα και αν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο. Υπενθυμίστε ότι μόνο με δουλειά και εξάσκηση μπορεί κανείς να τελειοποιηθεί. Επαινέστε το παιδί όταν λέει την αλήθεια, επειδή συχνά τα ευαίσθητα παιδιά καταφεύγουν στα ψέματα για να αποφύγουν το μάλωμα. Τέλος, θυμηθείτε να επαινείτε το ευαίσθητο παιδί όταν:
-είναι «γενναίο»
-δεν έχει ξέσπασμα και
-διαχειρίζεται καλά την απογοήτευση και το καινούργιο.

5. Προσφέρετε ανταμοιβή
Ανταμείψτε το παιδί σας για να του δημιουργήσετε την αίσθηση ότι κατόρθωσε κάτι σημαντικό. Τα ευαίσθητα παιδιά μερικές φορές αισθάνονται άσχημα ακόμα και εξαιτίας του τρόπου που διατυπώνεται μια δήλωση. Παράδειγμα: αντί να πείτε «δε θα δεις ταινία αν δεν κάνεις πρώτα μπάνιο», πείτε «μόλις τελειώσεις θα δεις ταινία».
Δοκιμάστε να βοηθήσετε το ευαίσθητο παιδί δημιουργώντας ένα απλό σύστημα ανταμοιβής. Διαλέξτε 2-3 συμπεριφορές που χρειάζονται βελτίωση και κάθε φορά που το παιδί τις επιτυγχάνει κερδίζει ένα αυτοκόλλητο. Όταν συγκεντρωθεί συγκεκριμένος αριθμός από αυτοκόλλητα, μπορείτε να του πάρετε κάποιο μικρό δωράκι. Μην ξεχνάτε να επαινείτε κάθε προσπάθεια προς το στόχο!

6. Διδάξτε λέξεις για τα συναισθήματα

Τα ευαίσθητα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματά τους και δε διαθέτουν τις κατάλληλες ‘ταμπέλες’ για να τα διαφοροποιήσουν. Επίσης, σημαντικό είναι εκτός από την αναγνώριση των διαφορετικών συναισθημάτων, να μάθουν αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισής τους.

7. Διδάξτε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων
Κάθε παιδί χρειάζεται να γνωρίζει τεχνικές επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων της ζωής του. Για τα ευαίσθητα παιδιά, όμως, που αποφεύγουν καταστάσεις όπου δε νιώθουν άνετα ή παίρνουν πολλά ερεθίσματα, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όταν το ευαίσθητο παιδί έχει διδαχθεί τρόπους να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις, νιώθει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Επίσης, αυξάνονται οι ικανότητες του να ανταπεξέλθει.

8. Φυσικές συνέπειες των πράξεων του παιδιού
Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και τα ευαίσθητα χρειάζονται ένα σύστημα διαχείρισης της συμπεριφοράς τους, ειδικά όταν αυτή είναι αρνητική. Είναι λάθος να φοβούνται οι γονείς μήπως χειροτερέψουν την κατάσταση. Γι’ αυτό, πολλές φορές, δε διαχειρίζονται την κακή συμπεριφορά του ευαίσθητου παιδιού. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να δείξει ο γονιός με ηρεμία στο παιδί τις φυσικές/λογικές συνέπειες της κακής του συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, το παιδί αρνείται να μαζέψει τα παιχνίδια του. Ο γονιός, με ήρεμο τρόπο, μπορεί να του υπενθυμίσει τον κανόνα: «πρώτα μαζεύουμε τα παιχνίδια και μετά βλέπουμε τηλεόραση». Αν το παιδί επιλέξει να μη συμμαζέψει πρώτα, τότε δε θα δει τηλεόραση. Με αυτό τον τρόπο ο γονιός δεν τιμωρεί, αλλά δείχνει στο παιδί του ότι υπάρχουν φυσικές συνέπειες των πράξεων του. Οι φυσικές συνέπειες των πράξεων είναι μια πολύ καλή μέθοδος διαπαιδαγώγησης. Συνδέει την κακή / λανθασμένη συμπεριφορά άμεσα με τις συνέπειές της.

drf sensitive 300x250

Eurolife family 250x250gif

alphamega prosfores march 2018 300x250


huggies1

charalampides galataki Boy in car 300X250pxls

kids parties